Menu Zamknij

Pomoc przy wprowadzaniu żwyności EKO

Wprowadzanie żywności ekologicznej do obrotu wymaga zastosowania się do specjalnych przepisów prawa odnoszących się do tej kategorii wyrobów spożywczych. Zlecając to zadanie, a także znakowanie produktów ekologicznych firmie Supplecons można zredukować do minimum czas potrzebny na zagłębianie się w istotę przepisów prawa o tym mówiących.

Znakowanie produktów ekologicznych – co warto wiedzieć?

Znakowanie produktów to zagadnienie wymagające znajomości przepisów obowiązującego na terenie Polski i Unii Europejskiej prawa dotyczącego bezpieczeństwa żywności i żywienia. Na rynku znajduje się obecnie wiele produktów, które postrzegane są przez konsumentów jako zdrowsze lub ekologiczne, a jednocześnie niemających nic wspólnego z ekologicznym pochodzeniem. Dobrze rozumiane znakowanie żywności to nie tylko rzetelne opisanie jej składu i nazwy producenta. To również prawidłowe zamieszczanie grafik certyfikatów oraz haseł reklamowych, które nie mogą wprowadzać konsumentów w błąd.

Producenci żywności powinni mieć na uwadze przede wszystkim jakość swojego produktu oraz czytelność informacji zawartych na etykiecie. Dzięki temu uda się uzyskać dobrze opisany, wysokojakościowy produkt, po który konsumenci chętniej będą sięgali i wybierali go zamiast konkurencyjnych.

Jak wprowadzić żywność ekologiczną na rynek?

Żywność ekologiczna to, zgodnie z definicją, taka, którą produkuje się w sposób ekologiczny, czyli bez stosowania sztucznych nawozów i środków ochrony roślin. W Unii Europejskiej symbolem produktu ekologicznego jest zielony „euroliść”. Wprowadzanie żywności ekologicznej do obrotu powinno być bezwzględnie powiązane ze stosowaniem się do obowiązujących przepisów prawa europejskiego – w czym bardzo chętnie jako zespół specjalistów z Supplecons pomagamy.

Znakowanie żywności jako ekologicznej jest bezpośrednio powiązane z wprowadzaniem jej na rynek, dlatego też polecamy w szczególności kompleksowe usługi naszej firmy. W ścisłej współpracy z producentem oferującym zdrową, nie polepszaną chemikaliami żywność z upraw posiadających stosowne certyfikaty, jesteśmy w stanie przebrnąć przez znakowanie produktów w szybki sposób i zająć się formalnościami dotyczącymi jak najszybszego umieszczenia ich w sprzedaży.